Kedlubny po staročesku
Velmi jednoduchý, levný a rychlý pokrm, vhodný i pro vegetariány. Kdo by ovšem nemohl bez masa být, doporučuji velmi dobrou kombinaci s dušeným vepřovým masem.
Suroviny:
2 větší kedlubny
1 středně velká cibule
1 lžíce másla
mletý pepř
1 lžička kmínu
sůl
máslová jíška na zahuštění
vývar na podlití (možnost přípravy i z kostky)
petrželka
Postup:
Mladé listy z kedlubnů otrháme, spaříme vařící vodou a najemno nakrájíme. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nudličky.
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravené kedlubny, kmín, osolíme, opepříme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme.
Když je kedluben téměř měkký, přidáme nakrájené spařené mladé listy, zalijeme vývarem, zamícháme a povaříme ještě asi 5 minut.
Na závěr zahustíme máslovou jíškou a ještě krátce povaříme. Před podáváním posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Příloha: houskové knedlíky, vařené brambory, rozpeky nebo slané pečivo
Celková doba přípravy: cca 40 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.