Kapr na modro
Bez kapra si jen těžko dovedeme představit štědrovečerní tabuli. Před časem jsme si v této relaci připravili kapra načerno, dnešní receptem je jeho úprava namodro. Jiné barvy už si do Vánoc nevymyslíme, musíme se spokojit s těmito dvěma.
Kapří maso je velmi lahodné a navíc zdravé. Proč však nevyzkoušet jiný recept, než ten klasický, kterým je smažený kapr?
V úpravě kapra namodro vynikne jeho jemná a nezaměnitelná chuť.
Takto připravená ryba se dříve s oblibou zalévala rosolem. Bylo to nejen moc dobré, ale navíc velmi efektní.
Suroviny na čtyři porce:
1 kg porcí hladkého kapra
1,5 l vody
200 ml octa
250 g kořenové zeleniny
1 cibule
10 kuliček pepře
1 bobkový list
10 kuliček nového koření
sůl
70 g másla
1 citrón
Postup:
Vodu s octem přivedeme k varu, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, cibuli, koření a povaříme asi 10 minut.
Porce ryby omyjeme, osolíme a vložíme do vařícího roztoku se zeleninou. Necháme přejít var a pak vaříme velice pomalu asi 15–20 minut.
Uvařené porce ryby opatrně vyjmeme a polijeme horkým máslem.
Podáváme ozdobené plátky citrónu.
Doporučená příloha: vařené brambory, čerstvá zelenina…
Příprava pokrmu podle receptu Mirky Kuntzmannové vám zabere přibližně 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.