Jablka s hruškami? Klidně! Naplňte jimi tzv. baby kuřátka
Tento ověřený recept pochází z doby baroka. Tehdy však místo kuřátek používali jiné ptactvo, například křepelky. Takto nadívaná jarní nebo baby kuřátka jsou velice lahodná a chuťově možná ještě lepší než zmiňované křepelky.
- 2 ks jarních kuřátek
- 6 plátků slaniny
- 1lžíce másla
- 1cibule
- sůl
- Na náplň: 6 jablek
- 2 hrušky
- 50 g slaniny
- 1cibule
- 1 lžíce másla
- sůl
Nejprve připravíme náplň: Oloupaná jablka a hrušky nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, připravené ovoce, trochu osolíme a pod poklicí podusíme cca 10 minut. Během dušení podle potřeby mícháme, event. podléváme malým množstvím vody, což záleží na šťavnatosti použitého ovoce. Je-li naopak náplň příliš řídká, šťávu vydusíme.
Očištěná kuřátka vysušíme a naplníme rozdušeným ovocem. Mírně je osolíme, obalíme plátky slaniny, převážeme nití a naskládáme do máslem vymaštěného pekáče. Zbylou náplň dáme mezi naplněná kuřátka spolu s plátky nakrájené cibule. Podlijeme malým množstvím vody a chvilku pod poklicí podusíme. Pak odstraníme poklici a pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatavého zabarvení.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.