Hovězí nožina s kořenovou zeleninou
Osobuko, v původní italské podobě psáno ossobuco, je název pro milánskou specialitu. Jedná se o plátek telecí (hovězí) kližky dušený s vínem, se zeleninou a s vývarem.
Suroviny:
1 kg hovězí nožiny s kostí (plátky - osobuko)
50 g sádla nebo másla
250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 cibule
200 ml suchého červeného vína
snítky rozmarýnu
2 lžíce hladké mouky
hovězí vývar na podlévání
mletý pepř
sůl
Postup:
Očištěné pláty masa naklepeme, na okrajích nařízneme a poprášíme moukou. V rozpáleném tuku je prudce opečeme spolu se snítkou rozmarýnu. Poté maso vyjmeme a v tuku po opékání zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme očištěnou a na špalíčky nakrájenou zeleninu. Vložíme zpět maso, osolíme a opepříme, zalijeme vínem. Pod poklicí pomalu dusíme.
Podle potřeby maso obracíme a podléváme vývarem. Když je maso měkké, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou a zředíme vývarem, Povaříme ještě asi 10 minut. Maso položíme na talíř a obložíme zeleninou, ozdobíme snítkou rozmarýnu.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách nebo vařená rýže či těstoviny.
Celková doba přípravy: cca 2,5 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.