Hovězí maso se zeleninou
Trochu dietní, ale chuťově vynikající úpravy zeleniny. Celkově jde o harmonicky vyrovnaný pokrm.
Suroviny na 3–4 porce:
750 g hovězí loupané plece
100 g másla
300 g květáku
200 g kedlubnu
250 g karotky
1 lžíce hladké mouky
1 žloutek
100 ml mléka
sůl
vývar
Postup:
Maso vložíme do vařící vody, osolíme a vaříme do měkka. Očištěnou karotku a kedlubny nakrájíme na kostky a zalijeme vývarem z hovězího masa. Vývaru dáme jen tolik, aby zelenina nebyla celá potopená. Když je poloměkká, přidáme na růžičky rozdělený květák.
Zahustíme na sucho opraženou moukou, dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky, přisolíme a za občasného zamíchání vše dovaříme do měkka.
Na závěr zalijeme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutek. Přidáme syrové máslo a přivedeme k varu. Dále již nevaříme.
Hovězí maso nakrájíme přes vlákna na plátky, položíme na talíř a přidáme upravenou zeleninu.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory sypané drobně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Celková doba přípravy: 1,5 - 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka