Hovězí maso se zeleninou
Trochu dietní, ale chuťově vynikající úpravy zeleniny. Celkově jde o harmonicky vyrovnaný pokrm.
Suroviny na 3–4 porce:
750 g hovězí loupané plece
100 g másla
300 g květáku
200 g kedlubnu
250 g karotky
1 lžíce hladké mouky
1 žloutek
100 ml mléka
sůl
vývar
Postup:
Maso vložíme do vařící vody, osolíme a vaříme do měkka. Očištěnou karotku a kedlubny nakrájíme na kostky a zalijeme vývarem z hovězího masa. Vývaru dáme jen tolik, aby zelenina nebyla celá potopená. Když je poloměkká, přidáme na růžičky rozdělený květák.
Zahustíme na sucho opraženou moukou, dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky, přisolíme a za občasného zamíchání vše dovaříme do měkka.
Na závěr zalijeme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutek. Přidáme syrové máslo a přivedeme k varu. Dále již nevaříme.
Hovězí maso nakrájíme přes vlákna na plátky, položíme na talíř a přidáme upravenou zeleninu.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory sypané drobně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Celková doba přípravy: 1,5 - 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.