Houbová polévka s pohankou
Houbová polévka, kterou si můžete podle tohoto receptu připravit, je výborná, navíc vás zasytí tak, že není třeba druhého chodu. Záleží na tom, kolik pohanky si k ní dopřejete. V lese přeji dobrý úlovek, u stolu pak dobrou chuť.
Suroviny na 6 porcí:
350 g čerstvých hub nebo hrst sušených
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
1 cibule
2–3 lžíce hladké mouky
1 l zeleninového vývaru
1 snítka tymiánu
150 ml sladké smetany
1 hrnek pohanky
1 lžička majoránky
1 malý bobkový list
petrželka
sůl
Postup:
Na oleji nebo másle zpěníme nakrájenou cibuli. Jakmile začíná růžovět, zasypeme ji moukou a chvilku opražíme. Za stálého míchání přiléváme zeleninový vývar.
Do polévky vložíme očištěné, na plátky nakrájené a na másle podušené čerstvé houby, tymián, osolíme a vaříme cca 30 minut. Použijeme-li houby sušené, předem je namočíme.
Polévku na závěr zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme.
Než se polévka uvaří, připravíme pohanku. V několika vodách ji propláchneme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme, přidáme majoránku, bobkový list a uvaříme do měkka. To trvá cca 20 minut.
Hotovou polévku posypeme petrželkou a servírujeme v hlubokém talíři či misce, zvlášť podáváme vařenou pohanku. Každý si ji podle libosti do polévky přidá libovolné množství.
Celková doba přípravy tohoto receptu je přibližně 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.