Domácí kávová zmrzlina s ořechy
Je léto a k němu patří zmrzlina. Nejen jako osvěžení, ale hlavně jako pochoutka. Nabízíme velmi delikatesní kombinaci ořechů a kávy.
Kdo není příznivcem kávy, může zmrzlinu ochutit podle svého, podle momentálních možností a zavděčit se svým strávníkům. Velice dobrá, ba přímo výtečná je kombinace malin a mandlí. V současné době zrají jahody, tak zkusme zmrzlinu jahodovou, později borůvkovou nebo jen smetanovou, třeba s čokoládou nebo kakaem.
- 4 žloutky
- 200 ml mléka
- 120 g krystalového cukru
- 2 – 3 kávové lžičky kvalitní instantní kávy
- 500 ml šlehačky (stačí 31%)
- 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžička másla
- 1 lžička medu
Mléko svaříme s cukrem a kávou a necháme téměř vychladnout. Pak postupně do svařeného mléka vešleháme žloutky a na mírném ohni za stálého míchání zahříváme, až směs zhoustne a získá hustotu vařeného pudingu. Za občasného prošlehávání necháme úplně vychladnout. Mezi tím si připravíme ořechy. Na pánvi rozpustíme máslo a ořechy na něm orestujeme. Jakmile začínají měnit barvu, přidáme med, promícháme a stáhneme z ohně. Na povrchu ořechů se vytvoří velmi jemná krusta. Máslo a med ořechy provoní.
Jakmile uvařená základní směs vystydne, lehce do ní vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku a opražené ořechy. Dobře promícháme a směs vlijeme do misky nebo do tvořítek a necháme v mrazničce zmrznout. Během mražení doporučuji několikrát hmotu lehce promíchat, tím bude zmrzlina bez ledových kousků.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.