Domácí kávová zmrzlina s ořechy
Je léto a k němu patří zmrzlina. Nejen jako osvěžení, ale hlavně jako pochoutka. Nabízíme velmi delikatesní kombinaci ořechů a kávy.
Kdo není příznivcem kávy, může zmrzlinu ochutit podle svého, podle momentálních možností a zavděčit se svým strávníkům. Velice dobrá, ba přímo výtečná je kombinace malin a mandlí. V současné době zrají jahody, tak zkusme zmrzlinu jahodovou, později borůvkovou nebo jen smetanovou, třeba s čokoládou nebo kakaem.
- 4 žloutky
- 200 ml mléka
- 120 g krystalového cukru
- 2 – 3 kávové lžičky kvalitní instantní kávy
- 500 ml šlehačky (stačí 31%)
- 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžička másla
- 1 lžička medu
Mléko svaříme s cukrem a kávou a necháme téměř vychladnout. Pak postupně do svařeného mléka vešleháme žloutky a na mírném ohni za stálého míchání zahříváme, až směs zhoustne a získá hustotu vařeného pudingu. Za občasného prošlehávání necháme úplně vychladnout. Mezi tím si připravíme ořechy. Na pánvi rozpustíme máslo a ořechy na něm orestujeme. Jakmile začínají měnit barvu, přidáme med, promícháme a stáhneme z ohně. Na povrchu ořechů se vytvoří velmi jemná krusta. Máslo a med ořechy provoní.
Jakmile uvařená základní směs vystydne, lehce do ní vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku a opražené ořechy. Dobře promícháme a směs vlijeme do misky nebo do tvořítek a necháme v mrazničce zmrznout. Během mražení doporučuji několikrát hmotu lehce promíchat, tím bude zmrzlina bez ledových kousků.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.