Dijonská roštěná
Hovězí maso je poslední dobou v našem jídelníčku trochu opomíjené, především jeho vysokou cennou. Jednou za čas bychom si však kvalitní hovězí maso měli dopřát.
Suroviny:
4 plátky z roštěnce po cca 150 g
2 lžíce přepuštěného másla nebo sádla
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce dijonské hořčice
150 ml husté zakysané smetany
1 lžička worcesterské omáčky
150 ml vývaru (lze použít i z kostky)
mletý pepř
sůl
4 tenké plátky šunky
2 vejce vařená natvrdo
petrželka
Postup:
Plátky masa naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Zprudka je po obou stranách opečeme v rozpáleném tuku. Pak je podlijeme vývarem a pomalu dusíme do měkka.
Měkké maso vyjmeme, do výpeku přidáme dijonskou hořčici, worcesterskou omáčku, smetanu, dobře promícháme a povaříme. Podle potřeby zředíme vývarem.
Při podávání maso podlijeme omáčkou a ozdobíme kornoutky ze šunky, plátky vařených vajec a petrželkou.
Nejvhodnější přílohou je dušená rýže nebo šunková rýže. K takto upravené roštěné výborně chutná kompot.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.