Čtyři fantastické omáčky ke grilovaným masům
Omáčky, které si připravíme, jsou vhodné ke všem masům, k rybám, drůbeži. Je jedno, zda jsou to masa grilovaná, pečená nebo vařená.
- 100 g rybízové marmelády
- 2 lžíce červeného vína
- 1 lžíce strouhaného křenu
- špetka muškátového květu
- špetka skořice, sůl
- 1 nepříliš plná lžíce plnotučné hořčice
Rybízová omáčka
Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem osolíme, přidáme hořčici, křen a dobře promícháme.
Křenová omáčka studená
- 250 ml kysané smetany
- 1 lžička cukru
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 3 lžíce strouhaného křenu
- 1 menší jablko
- sůl
V misce našleháme smetanu s worcesterskou omáčkou, citrónovou šťávou a cukrem. Osolíme, přidáme nahrubo nastrouhané oloupané jablko a najemno nastrouhaný křen. Promícháme a necháme vychladit.
Výborný doplněk k masu, rybám nebo jako samostatný lehký pokrm s pečivem.
Sýrová omáčka studená
- 100 g plísňového sýra
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce nasekané bazalky
Sýr najemno nastrouháme a smícháme s jogurtem a smetanou. Nakonec vmícháme najemno nasekanou bazalku. Podáváme vychlazené.
Studená hořčičná omáčka
- 2 lžíce plnotučné nebo dijónské hořčice
- 150 ml kysané smetany
- špetka cukru, sůl
- citrónová šťáva nebo ocet
V misce smícháme smetanu s hořčicí, osolíme a podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu. Dobře promícháme. Podáváme vychlazené.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.