Congris – kubánský národní pokrm
Recept je od Irene Barrios Guerra z Kuby. Přes sociální sítě sleduje naše recepty. Píše, že variant při přípravě congris je mnoho. Může se přidat více zeleniny, pálivé papričky, může se i okořenit bylinkami. Je to jejich oblíbené národní jídlo.
- 1 hrnek černých fazolí
- 2 hrnky rýže
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 čerstvá paprika (může být i pálivá)
- 2 – 3 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce oleje
- sůl
Propláchnuté fazole namočíme a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, nabobtnat. Pak je uvaříme téměř do měkka. Vody dáme dostatek, vařené fazole nesmí být suché, musí zůstat v tekutině. Vodu z nich tedy nevyléváme, budeme ji potřebovat! Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a krátce, aby nezhořknul, orestujeme. Na tento základ přidáme téměř vařené fazole, rajčatový protlak, na drobné kostičky nakrájenou papriku a v několika vodách propranou rýži. Zalijeme vodou, ve které se vařily fazole, osolíme a na mírné ohni nebo v troubě dusíme do měkka. Tekutiny musí být cca 2 cm nad povrch. Nestačí-li vývar z fazolí, doplníme vodou. Hotový pokrm promícháme. Podáváme jako přílohu k masu, drůbeži, rybám nebo samostatně s čerstvou zeleninou.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka