Citronové řezy. Svěží moučník pro horké dny
Vyzkoušejte osvěžující řez s příjemně nakyslým krémem. Mohlo by to být to pravé pro letní horké dny. Navíc jde o rychlý a nenáročný recept.
- Na těsto: 6 vajec
- 220 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- citronová kůra
- Na krém: 2 – 3 citrony
- voda
- 150 g cukru
- 2 lžičky másla
- 1 vanilkový pudink
- 1 žloutek
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Celá vejce, vanilkový i moučkový cukr našleháme do husté pěny. Pak lehce vmícháme mouku, promíchanou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem. Pečeme se středně vyhřáté troubě při 160°C (horkovzdušná trouba) do růžova, maximálně 20 minut.
Upečený korpus vyklopíme na podložku a necháme ho důkladně vystydnout. Studený podélně rozkrojíme a naplníme krémem. Hotový moučník necháme vychladit a potom ho nakrájíme na jednotlivé porce. Před podáváním pocukrujeme a event. dozdobíme např. plátky citronu a limetky.
Příprava krému: Z citronů vymačkáme šťávu a doplníme ji studenou vodou na objem 500 ml. Přidáme cukr, žloutek, pudinkový prášek a máslo. Důkladně promícháme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
Obměna: Z upečeného korpusu nakrájíme řezy, úhledně je složíme na talířky, pocukrujeme a přelijeme vlažným krémem. Podle své fantazie ozdobíme.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.