Císařský trhanec – kaiserschmorn. Oblíbená lahůdka Franze Josefa
Kromě tafelspitzu, byl trhanec oblíbeným jídlem císaře pána. Možná máte v mrazáku borůvky. Rozvařené s trochou cukru a zalité smetanou, to je koruna císařského trhance v našich podmínkách.
- Na těsto: 250 ml plnotučného mléka nebo smetany
- 100 g hladké nebo polohrubé mouky
- 2-3 vejce
- špetka soli, 1 lžíce cukru
- 50 g rozinek
- máslo na pečení
- Na polití: rozvařené ovoce, ovocná šťáva
Do hrnku nebo mísy nalijeme mléko nebo smetanu a rozšleháme se žloutky. Za stálého šlehání postupně přisypáváme mouku, cukr a rozinky.
Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků, které jsme před šleháním lehce osolili.
Na pánvi rozehřejeme máslo a po obou stranách v něm postupně pečeme silnější omelety do světle hnědého zabarvení.
Upečené vidličkami ještě na pánvi roztrháme na kousky, pocukrujeme, přidáme kousek másla a lehce opečeme. Cukr krásně zkaramelizuje a dodá pokrmu výbornou chuť.
Opečený trhanec klademe na talíře a polijeme rozvařeným ovocem či šťávou, anebo můžeme podávat s kompotem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.