Cesnáčky
Cesnáčky jsou jako stvořené na rodinné pikniky, přímo dělané do dětských rukou. Tímto pečivem nepohrdnou ani trampové, zajisté bude chutnat i návštěvám k vínu, pivu, čaji nebo jen tak k „zakousnutí“. Recept pochází ze středního Slovenska.
Suroviny na těsto:
600 g polohrubé mouky
100 ml oleje
400 ml mléka
42 g droždí
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
Suroviny na posypání:
50 g eidamu
Suroviny na náplň:
250 g rostlinného tuku
1 velká palička česneku
1 lžička soli
150 g eidamu
Postup:
Z malého množství mouky, vlažného mléka, droždí a cukru si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, olej, osolíme a vlažným mlékem zaděláme těsto. Na teplém místě necháme kynout cca 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na pět dílů. Každý díl rozválíme na obdélník, potřeme jej nádivkou a zatočíme do závinu, který nakrájíme na 2 cm široké díly a posypeme nastrouhaným eidamem.
Přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova.
Postup přípravy náplně:
Tuk utřeme, přidáme prolisovaný česnek, sůl a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme.
Příprava jídla podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 2,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.