„Černé“ pirohy
S těstem se pracuje velice dobře, je tvárné, nelepí se a při vaření se pirohy neotvírají, náplň neteče. Název tohoto výborného pokrmu, „černé“ pirohy, vznikl jistě od použité pohankové mouky, která je tmavá.
Zkusila jsem pirohy polít jak cibulkou, tak na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou a bylo to také výborné.
Tento recept pochází z východního Slovenska.
Suroviny na 4–6 porcí:
100 ml pohankové mouky
400 ml hladké pšeničné mouky
1 – 2 vejce
voda
sůl
na másle nebo sádle osmažená cibulka
Suroviny na náplň:
400 g tvrdého tvarohu
2 vejce
sůl
Postup:
Z obou druhů mouky, vajec, vody a soli vypracujeme těsto, které musí být měkké a tuhé asi jako těsto na nudle. Pod vlhkou utěrkou nebo mikrotenem ho necháme 30 minut odpočinout.
Po této době těsto vyválíme na sílu cca 2–3 mm, nakrájíme na čtverce nebo pomocí tvořítka na pirohy vykrájíme.
Do středu dáme přiměřené množství náplně, dobře uzavřeme a vaříme v mírně osolené vodě 5 minut.
Hotové pirohy vyjmeme, polijeme na sádle nebo másle usmaženou cibulkou a podáváme s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.
Příprava náplně: Tvaroh rozmačkáme vidličkou, osolíme a promícháme s vajíčkem.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá příbližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka