Brynzové pagáčky
Nejznámější pagáčky jsou sice z kynutého těsta se škvarky, ale i s použitou brynzou jsou velmi známé a oblíbené. Místo brynzy lze použít měkký tvaroh. I tuto variantu jsem vyzkoušela a výsledek byl také vynikající. Těžko rozhodnout, které pagáčky byly lepší.
Suroviny:
250 g hladké mouky
180 g másla
180 g brynzy
1 žloutek
1 lžička kypřícího prášku
sůl
1 bílek na potření
kmín nebo mák na posypání
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout v chladu. Potom ho rozválíme na plát o síle 1 cm a kulatou formičkou nebo skleničkou vykrajujeme kolečka, která přendáme na plech. Potřeme je bílkem a posypeme kmínem nebo mákem.
V rozehřáté troubě pečeme do zlatova.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.