Bramborový guláš
Tento recept pochází z 1. Československé republiky. Je to jednoduchý, chutný a levný pokrm, o kterém se dá říct, že chutná tak, jakoby se připravoval z hovězího masa nebo zvěřiny. Slanina nesmí chybět, poněvadž v omáčce „tvrdí muziku“.
Suroviny:
8 středně velkých brambor
50 g slaniny
2 lžíce másla
1 cibule
6 kuliček nového koření
6 kuliček celého pepře
1 bobkový list
1 snítka tymiánu
200 ml smetany
2 lžíce hladké mouky
sůl
Postup:
V kastrole rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu a cibuli a krátce orestujeme.
Přidáme na poloviny nebo čtvrtiny nakrájené oloupané syrové brambory, osolíme, přidáme všechno koření, zalijeme vodou a dusíme doměkka.
Odstraníme koření a pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku a chvíli povaříme.
Celková doba přípravy bramborového guláše podle tohoto receptu trvá přibližně 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.