Bramborový guláš
Tento recept pochází z 1. Československé republiky. Je to jednoduchý, chutný a levný pokrm, o kterém se dá říct, že chutná tak, jakoby se připravoval z hovězího masa nebo zvěřiny. Slanina nesmí chybět, poněvadž v omáčce „tvrdí muziku“.
Suroviny:
8 středně velkých brambor
50 g slaniny
2 lžíce másla
1 cibule
6 kuliček nového koření
6 kuliček celého pepře
1 bobkový list
1 snítka tymiánu
200 ml smetany
2 lžíce hladké mouky
sůl
Postup:
V kastrole rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu a cibuli a krátce orestujeme.
Přidáme na poloviny nebo čtvrtiny nakrájené oloupané syrové brambory, osolíme, přidáme všechno koření, zalijeme vodou a dusíme doměkka.
Odstraníme koření a pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku a chvíli povaříme.
Celková doba přípravy bramborového guláše podle tohoto receptu trvá přibližně 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.