Bramborové škubánky
Je po Vánocích, masa, sladkostí a různých laskomin bylo habaděj. Naše tělo si potřebuje odpočinout a ostatně naše kapsa už také. Proto si dneska připravíme něco lehkého, lahodného a levného.
Suroviny na šest porcí:
1 kg brambor
100 g polohrubé mouky
100 g hrubé mouky
70 g sádla nebo másla
sůl
Na posypání:
100 g mletého máku
100 g moučkového cukru
Postup:
Oloupané, omyté, na větší kousky nakrájené brambory dáme vařit do mírně osolené vody. Jakmile jsou brambory měkké, odlijeme stranou asi polovinu vody, brambory zasypeme moukou a obrácenou vařečkou uděláme několik otvorů až po dno.
Obměna:
Místo máku a cukru můžeme použít na posypání strouhaný tvrdý tvaroh. Výborné jsou také polité klevelou ze švestek.
Když babička připravovala škubánky, vždy říkala: „Sedm šťouchů do kucmouchu.“ Přiklopíme poklicí a necháme 7–10 minut propařit. Potom brambory rozšťoucháme a důkladně propracujeme s moukou.
Je-li těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vody z brambor. Lžící, kterou máčíme v rozehřátém sádle nebo másle, vykrajujeme škubánky, klademe je na talíře a sypeme mletým mákem a cukrem, poléváme rozpáleným sádlem nebo máslem.
Celková doba přípravy je přibližně 60 minut.
Když zbylo od oběda těsto na škubánky, hospodyně z něj večer udělala placičky a dozlatova je osmažila na sádle. K tomu kyselá okurka či kysané zelí a pochoutka byla na světě. Někdy stačilo „opečánky“ zapíjet vychlazeným podmáslím nebo kyselým mlékem.
V některých krajích se škubánkům říkalo a leckde ještě říká kucmoch.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.