Blesková roštěná s dušenou rýží s rozinkami a feferonkami
Harmonicky vyvážená chuť koření, šťavnatá roštěná zjemněná jogurtem, která je vhodně doplněná rozinkami nasládlou rýží, s výraznou tečkou pikantní feferonky.
Suroviny na čtyři porce:
4 plátky roštěné po cca 150 g
100 ml bílého jogurtu
půl kávové lžičky drceného nebo mletého pepře
100 g sterilované kapie
1 kávová lžička pálivé mleté papriky
2 mleté hřebíčky
1 bobkový list
2 celé hřebíčky
sůl
vývar nebo voda na podlití
olej na pečení
Postup:
Plátky roštěné otřeme vlhkým hadříkem, naklepeme a nakrájíme přes vlákno na nudličky. Kapii nakrájíme na drobné kostičky a spolu s pepřem, paprikou, mletými hřebíčky a solí vmícháme do jogurtu. S touto marinádou smícháme připravené maso a na chladném místě necháme alespoň 3 hodiny odležet.
V pánvi rozehřejeme olej, vložíme do něj hřebíčky a bobkový list a pomalu v něm opékáme marinované maso. Když je maso měkké, zředíme malým množstvím vývaru nebo vody, krátce povaříme.
Nejvhodnější přílohou je dušená rýže s feferonkou a rozinkami, saláty z čerstvé zeleniny.
Příprava rýže: Do osolené dušené rýže vmícháme namočené rozinky a na drobné kostičky nakrájenou feferonku.
Celková doba přípravy trvá přibližbě 35 minut (bez doby potřebné k proležení masa).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka