Zelený dort
Poslední dobou letí mechový dort, jehož sladký korpus obsahuje špenát. Budete nadšeni ze zelené barvy a přitom vůbec nepoznáte, že je v těstě špenát.
- Na těsto: 250 g čerstvého špenátu
- 4 vejce
- 220 g cukru krupice
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 ml kvalitního rostlinného oleje
- 100 g loupaných mletých mandlí
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
- špetka soli
- Na krém: 250 g mascarpone
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 ml tekuté šlehačky
- 200 ml ušlehané šlehačky
- 3 – 5 lžic moučkového cukru (podle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Špenát přebereme, omyjeme a necháme důkladně oschnout. Potom ho rozmixujeme na jemnou kaši. Lépe se pracuje, když ke špenátu posupně přiléváme několik lžic z odměřeného oleje. Žloutky s cukrem a špetkou soli šleháme tak dlouho, až hmota zesvětlá a nabude. Přidáme rozmixovaný špenát a opět prošleháme. Pak vmícháme mleté mandle, prosetou mouku, promíchanou s kypřícím práškem, pomerančovou šťávu i kůru a zbylý olej. Naposledy vmícháme pevný sníh z bílků. Těsto rozestřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku (cca 28 x 20 cm) nebo dortové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180°C cca 45 minut až 1 hodinu.
Upečený korpus necháme prochladnout, pak ho vyklopíme a necháme několik hodin vydýchat. Potom ho v polovině podélně rozřízneme a z obou polovin lžičkou vydlabeme část korpusu. Vydlabanou hmotu v dlaních rozmělníme na „drobenku“. Vydlabaný prostor v obou dílech korpusu vyplníme 2/3 krému, složíme obě poloviny na sebe a celý povrch i strany potřeme zbylým krémem. Drobečky nešetříme, povrch i strany dortu musí připomínat dobře udržovaný trávník. Podle své fantazie ozdobíme. V našem případě se jedná o golfový green.
Příprava krému: Mascarpone, měkký tvaroh, cukr a tekutou šlehačku našleháme a na závěr lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačkou. Můžeme přidat i oblíbené ovoce. Tento krém báječně chutná s jahodami, borůvkami nebo malinami.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka