Zeleninové karbanátky
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 750 g míchané zeleniny (např.: květák, mrkev, kedlubny, celer, pórek, ..)
- 50 g másla
- 2 vejce
- 1 rohlík nebo houska
- 5 lžic mléka
- strouhanka podle potřeby
- mletý pepř
- sůl
- tuk na smažení
Postup:
Očištěnou zeleninu uvaříme v osolené vodě. Měkkou, dobře okapanou, najemno nakrájíme. Změklé máslo utřeme se žloutky, přidáme připravenou zeleninu, v mléce namočené rohlík nebo housku, mletý pepř, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby se po prodělání ze vzniklé hmoty dobře tvarovaly karbanátky. Před smažením je obalíme ve strouhance.
Doporučená příloha: bramborová kaše, vařené brambory, šťouchané brambory, zeleninové saláty, nakládaná zelenina.
Celková doba přípravy je 1 hodina.
U tohoto pokrmu lze libovolně kombinovat, přidávat či ubírat různé druhy zeleniny. Můžeme přidat nakrájenou uzeninu nebo kousek zbylého masa, či nastrouhaný sýr. Nikdy nás tyto karbanátky nezklamou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.