Zdravá pomazánka
Granátové jablko je prý téměř zázračným zpomalovačem stárnutí. Tím však jeho blahodárné účinky na lidský organismus nekončí.
Chrání ledviny a játra, posiluje močový měchýř, pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi, příznivě ovlivňuje vzhled kůže, sliznici žaludku i tenkého střeva, podporuje tvorbu červených krvinek, též příznivě ovlivňuje mužské sexuální funkce, je antialergický, dokáže likvidovat parazity v těle a v neposlední řadě obsahuje značné množství vitaminů a minerálních látek a jeho konzumace se též doporučuje jako prevence proti rakovině.
Kořen křenu je bohatý na vitamin C, podporuje trávení, má antiseptické účinky, posiluje imunitu a má diuretické účinky.
Spojením těchto dvou ingrediencí – granátového jablka a křenu, dáme našemu tělu opravdu velkou dávku všeho dobrého, co mu můžeme dát. Navíc je tato pomazánka velice lahodná. Jak na chuť, tak pro oči.
Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
100 g smetanového sýra typu Lučina nebo
100 g pomazánkového másla
2 vrchovaté polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
kysaná smetana nebo bílý jogurt na zředění
sůl
1 granátové jablko
Postup:
V porcelánové misce smícháme tvaroh, sýr nebo pomazánkové máslo a našleháme. Osolíme, přidáme nastrouhaný křen a polovinu zrníček z granátového jablka.
Promícháme a podle potřeby naředíme kysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
Pomazánku mažeme na tmavý chléb a povrch posypeme zbylými jadérky granátového jablíčka. Pomazánku však můžeme podávat i v mističkách, vhodně a lákavě ozdobenou.
Doporučená příloha: tmavý chléb.
Doba přípravy je 10 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.