Zapečený chřest
Chřest je výborným a nízkokalorickým zdrojem draslíku. Příznivě ovlivňuje sliznice, zlepšuje imunitu, blahodárně působí na nervovou soustavu a posiluje paměť. Příznivě působí na pleť, vlasy, nehty, klouby, pomáhá spalovat tuky, čistí krev, povzbuzuje hormony, které nám navozují pocit radosti a štěstí, dokáže navodit hluboký spánek a působí též jako afrodisiakum. Sezóna sklizně chřestu začíná, nejlepší chřest se sklízí od dubna až do června.
- 500 g chřestu
- 3–4 silnější plátky šunky
- 200 ml šlehačky
- 2 žloutky
- 100 g tvrdého sýra typu ementál
- 1 lžička cukru
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička másla
- 1 lžička koření na chřest nebo vegety
- sůl
- 1 lžíce másla na vymazání zapékací misky
Chřest omyjeme a odkrojíme dřevnaté konce, tj. 2–4 cm, podle čerstvosti chřestu. Použijeme-li bílý chřest, pečlivě ho oloupeme až po hlavičky.
Očištěný chřest svážeme a nastojato vložíme do vroucí osolené vody, do které jsme přidali po lžičce cukru, citrónové šťávy a másla. Vody dáme jen tolik, aby hlavičky chřestu zůstaly nepotopené a vařily se v páře. Podle síly výhonků vaříme 5–7 minut. Uvařený chřest ihned ponoříme do studené vody, aby zůstal pěkně bílý.
Na plátky šunky naskládáme uvařené, okapané chřestové výhonky, zabalíme a balíčky vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali žloutky a koření na chřest nebo vegetu. Povrch posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.
Vhodnou přílohou jsou slané palačinky nebo bramborové pyré.
Tip:
Vodu, ve které jsme vařili chřest, nevyléváme, ale vložíme do ní odkrojené části výhonků a ještě chvíli povaříme. Dřevnaté části výhonků po vyvaření odstraníme a vývar použijeme na výbornou polévku. Také v něm můžeme uvařit rýži a poté z ní připravit rizoto.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka