Zapečené brambory s krůtím masem

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

800 g brambor
400 g mletého krůtího masa
50 g slaniny
2 cibule
petrželka
250 g zakysané smetany
120 g nastrouhaného sýra
sůl, mletý pepř
tuk na vymazání

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Prochladlé oloupeme a nakrájíme na plátky cca 4 mm silné. Použijeme-li nové brambory, nemusíme je loupat. Mleté krůtí maso osolíme a opepříme, je-li směs příliš hustá, naředíme ji trochou studené vody.

Zapékací mísu vymastíme a dno poklademe plátky brambor, osolíme a opepříme. Na vrstvu brambor rozestřeme ochucené mleté krůtí maso, zasypeme plátky cibule a najemno nakrájenou petrželkou. Vrstvy střídáme do vypotřebování surovin. Poslední vrstva jsou brambory. Pokrm potřeme smetanou, do které jsme zamíchali nastrouhaný sýr.

Zapečeme v dobře vyhřáté troubě cca 35 minut při 180°C. Podáváme se zeleninovými saláty.

Celková doba přípravy: zhruba 1,5 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.