Zapečené brambory s kapustou a uzeným masem
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny 6 porcí:
- 1kg ve slupce vařených brambor
- 500 g kapusty
- 250 g vařeného uzeného masa
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- mletý pepř, majoránka, sůl
- 1 lžíce sádla na vymazání pekáče
- 2 dl sladké smetany
- 3 vejce
- 120 g strouhaného sýra typu ementál
- petrželka
Postup:
Očištěnou kapustu vložíme do vroucí osolené vody a povaříme cca 5 minut. Na sítu ji necháme okapat a potom ji nakrájíme na nudličky. Uvařené a prochladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky silné cca 4 mm. Cibuli nakrájíme, uzené maso nakrájíme na jemné hranolky, česnek na plátky. Zapékací mísu nebo pekáč vymastíme sádlem.
Na sádle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené uzené maso a plátky česneku. Vše krátce orestujeme. K masu přidáme kapustu, podle chuti osolíme, okořeníme majoránkou, promícháme a pod poklicí dusíme cca 5 minut. Podle potřeby je možné podlít trochou vody.
Na dno sádlem vymazaného pekáče nebo zapékací mísy naskládáme plátky vařených brambor, které osolíme a opepříme. Na brambory rozestřeme 1/2 kapustové hmoty s masem, na ni opět naskládáme plátky brambor, které zase osolíme a opepříme. Na brambory opět rozetřeme masovo-kapustovou směs a poslední vrstvou budou plátky osolených a opepřených brambor. Pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180° C cca 30-40 minut dozlatova.
Hotový pokrm posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme se saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy cca je 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.