Zapečená kapustička
Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, sodík, síru a železo. Kuchyňská úprava kapusty je rozmanitá. Lze ji vařit, smažit, péct, vařit v páře, zapékat.
Tento recept je poměrně starý,navíc je vylepšený sýrem. Komu by chybělo maso, lze ho přidat ke kapustě; zejména maso uzené by byla velmi dobrá volba.
Suroviny na 4 porce:
500 g růžičkové kapusty
300 ml mléka
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
100 g strouhaného sýra
mletý pepř
sůl
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče
Postup:
Očištěné kapustičky uvaříme v osolené vodě doměkka, ale dáme pozor, abychom je nepřevařili.
Z uvařených slijeme vodu a rovnoměrně je naskládáme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy. Zalijeme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, mouku, pepř, sůl a posypeme strouhaným sýrem.
Pečeme v dobře předehřáté troubě při 180 °C do zlatavého zabarvení.
Podáváme například s brambory v různých úpravách, nejlépe šťouchanými, můžeme také dále servírovat s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.
Celková doba přípravy zapečených kapustiček podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.