Žahour
Prázdniny jsou v plném proudu a k nim neodmyslitelně patří borůvky. Tyto malé tmavomodré bobulky jsou dokonalou přírodní lékárnou.
To, že blahodárně působí na naše zažívání a obsahují poměrně velké množství vitaminu C a nerostných látek je známo, ale že jsou prospěšné našim očím, je poměrně nový poznatek. Též jsou prospěšné diabetikům, snižují cholesterol a jsou vhodné při redukčních dietách.
„Já se však na borůvky dívám spíš z hlediska mámy a babičky a tvrdím, že není nad borůvkové koláče, posypané máslovou drobenkou a pokapané hustou kyselou smetanou. Nejkrásnějším poděkování mých milých po tak výtečné lahůdce je krásný ,modrý úsměv', svěřuje se autorka tohoto recepru Mirka Kuntzmannová.
Suroviny:
0,5 l borůvek
3-5 polévkových lžic krystalového cukru
1 hrnek mléka nebo sladké smetany
1-2 polévkové lžíce hladké mouky
1 kávová lžička másla
Postup:
Přebrané borůvky dáme do kastrolu, podlijeme asi 2 polévkovými lžícemi vody, přisypeme cukr a pomalu je rozvaříme. Potom přidáme máslo a zalijeme mlékem nebo smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku a malou chvilku ještě povaříme.
Žahour se podává k lívancům, vdolkům nebo se jím můžou polít kynuté knedlíky. Myslím, že si na této omáčce pochutnáte.
Celková doba příprav je 20 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.