Zadělávané kedlubny

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 4 porce:

  • 2 větší kedlubny
  • 1 středně velká cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • mletý pepř
  • 1 kávová lžička kmínu
  • sůl
  • máslová jíška na zahuštění
  • vývar na podlití (možnost přípravy i z kostky)
  • petrželka

Postup:

Mladé listy z kedlubnů otrháme, spaříme vařící vodou a najemno nakrájíme. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravené kedlubny, kmín, osolíme, opepříme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme. Když je kedluben téměř měkký, přidáme nakrájené spařené mladé listy, zalijeme vývarem, zamícháme a povaříme ještě asi 5 minut. Na závěr zahustíme máslovou jíškou a ještě krátce povaříme. Před podáváním posypeme najemno nakrájenou petrželkou.

Podáváme s vařenými bramborami nebo se slaným pečivem.

Poznámka: tento pokrm můžeme zjemnit malým množstvím sladké smetany.

Celková doba přípravy cca 40 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.