Zadělávaná kapusta

Kapusta je bohatou zásobárnou jak vitaminů, tak nerostných látek. Její obliba není velká, zřejmě pro její štiplavou vůni při vaření. Ta však vymizí velmi rychle. Je nutné z počátku varu nechat nádobu, kde kapustu vaříme, odkrytou, by sirné látky unikaly co nejrychleji. Podobné je to i s hlávkovým zelím a třeba i s kedlubny.

Suroviny:

1 středně velká kapusta (cca 1 kg)
½ l vývaru z hovězího masa
1 cibule
70 g másla
50 g hladké mouky
mletý pepř
česnek
sůl

Postup:

Kapustu nejprve uvaříme doměkka a prochladlou nakrájíme na drobné nudličky. Na másle zpěníme cibuli. Jakmile zrůžoví, přidáme mouku a připravíme nepříliš tmavou cibulovou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme studeným vývarem. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, vložíme kapustu a ještě chvíli povaříme. Podáváme s vařeným hovězím nebo uzeným masem.

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 50 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.