Zabijačkový guláš

Ne všichni máme možnost být při zabijačce, natož ochutnat všechny ty dobroty, které se při zabijačce konzumují. Na prejty, tlačenky a ovary se jistě všichni těší, podle zkušeností však králem zabijačky bývá i zabijačkový guláš.

Budeme ho vařit hodně pomaloučku polehoučku, aby se všechny vůně použitého masa a koření náležitě provázaly a aby nás hotový gulášek povznesl do stavu blaženosti.

Co si budeme povídat: guláš je guláš!

Suroviny na 8 porcí:

750 g vepřového plecka
300 g libového bůčku (event. laloku)
500 g směsi vepřových vnitřností (ledvinka, játra, slezina, srdce)
4 velké cibule
2 lžíce sádla
2 lžíce mleté sladké papriky
5 stroužků česneku
kmín
mletý pepř
mletý zázvor
1-2 lžíce polohrubé mouky
vývar na podlití
sůl

Postup:

Maso a vnitřnosti očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm.

V kastrolu rozpálíme sádlo a dozlatova na něm osmažíme nakrájenou cibuli.

Přidáme nakrájené maso a vnitřnosti, kmín, mletou papriku, pepř a zázvor, trochu podlijeme vývarem, zamícháme, přiklopíme poklicí a pomalu pod poklicí dusíme. Během dušení mícháme a podle potřeby podléváme vývarem.

Měkké maso necháme vysmahnout, vmícháme mouku, přidáme utřený česnek, osolíme, přilijeme vývar a pod poklicí povaříme 2-3 minuty.

Vhodnou přílohou je například chléb.

Celková doba přípravy cca 2-2,5 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.