Waldorfský salát
Waldorfský salát obsahuje na proužky nakrájená jablka, na kostičky nakrájený celer, hroznové víno a majonézu, event. majonézový dressing. Salát byl prvně připraven v roce 1893 v New Yorku v hotelu Waldorf.
Suroviny 2-4 porce:
500 g celeru
2 jablka
1 citrón
100 g hroznového vína
70 g jader vlašských ořechů
1 lžíce cukru
jablečný ocet
sůl
50 g majonézy
120 g kysané smetany
Postup:
Oloupaný celer nakrájíme na drobné kostičky. V cca 500 ml vody svaříme ocet, cukr a sůl. Přidáme nakrájený celer a povaříme cca 7 minut. Měkký celer scedíme a necháme ho vychladnout.
Oloupaná jablka nakrájíme na tenké nudličky. Aby jablka neztmavla, zakapeme je citrónovou šťávou. Přidáme vychladlý celer, nasucho opražená jádra vlašských ořechů a dobře omyté bobule hroznového vína. Osolíme a promícháme s majonézou a zakysanou smetanou.
Podáváme vychlazené.
Celková doba přípravy je cca 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.