Vepřové řízky s jablky a květákovým pyré
Při konzumaci tohoto pokrmu ohodnotíme harmonii chuti. Mírně pikantní maso s nakyslým zkaramelizovaným jablkem a nevšední pyré. V době, kdy je květáku na pultech dostatek, a střídáme stále dokola květák na mozeček, smažený nebo květákové placičky, se tento recept velmi hodí. Květák je totiž velmi zdravá zelenina a tak se o jeho chuť a zdravé účinky neochuzujme.
Suroviny na 4 porce:
4 vepřové řízky po cca 150 g
2 lžíce oleje
1 cibule
1 lžička sladké mleté papriky
1 lžíce hořčice
1/2 lžičky kmínu a mletého pepře
1 větší květák
200 ml mléka
30 g másla
petrželka
jablka
sůl
Postup:
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a potřeme hořčicí. Poklademe plátky oloupané cibule, posypeme najemno nakrájenou petrželkou, kmínem a pokapeme olejem. Necháme je chvilku odležet a potom je dozlatova opečeme na pánvi.
Květák rozkrájíme na menší kousky, a uvaříme doměkka ve slané vodě, do které jsme přidali mléko.
Uvařený květák přendáme do druhé nádoby, přidáme kousek másla a trochu tekutiny, ve které se vařil. Osolíme a ponorným mixérem vymícháme lehké pyré.
Jablka oloupeme a nakrájíme na osminky. Opékáme je na másle, až změknou a zkaramelizují.
Na talíře naservírujeme květákové pyré, na pyré položíme opečené maso a obložíme zkaramelizovanými jablky.
Příprava tohoto pokrmu vám zabere přibližně 60 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.