Vepřové řízky s jablky a květákovým pyré

Při konzumaci tohoto pokrmu ohodnotíme harmonii chuti. Mírně pikantní maso s nakyslým zkaramelizovaným jablkem a nevšední pyré. V době, kdy je květáku na pultech dostatek, a střídáme stále dokola květák na mozeček, smažený nebo květákové placičky, se tento recept velmi hodí. Květák je totiž velmi zdravá zelenina a tak se o jeho chuť a zdravé účinky neochuzujme.

Suroviny na 4 porce:

4 vepřové řízky po cca 150 g
2 lžíce oleje
1 cibule
1 lžička sladké mleté papriky
1 lžíce hořčice
1/2 lžičky kmínu a mletého pepře
1 větší květák
200 ml mléka
30 g másla
petrželka
jablka
sůl

Postup:

Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a potřeme hořčicí. Poklademe plátky oloupané cibule, posypeme najemno nakrájenou petrželkou, kmínem a pokapeme olejem. Necháme je chvilku odležet a potom je dozlatova opečeme na pánvi.

Květák rozkrájíme na menší kousky, a uvaříme doměkka ve slané vodě, do které jsme přidali mléko.

Uvařený květák přendáme do druhé nádoby, přidáme kousek másla a trochu tekutiny, ve které se vařil. Osolíme a ponorným mixérem vymícháme lehké pyré.

Jablka oloupeme a nakrájíme na osminky. Opékáme je na másle, až změknou a zkaramelizují.

Na talíře naservírujeme květákové pyré, na pyré položíme opečené maso a obložíme zkaramelizovanými jablky.

Příprava tohoto pokrmu vám zabere přibližně 60 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.