Vepřové maso na francouzský způsob

Pikantní chuť paprik a jemná smetana vytvoří dokonalý pokrm harmonické chuti, která je ještě podtržena jemně kořeněnou vůni žampiónů. Takto upravené maso je navíc šťavnaté a velmi chutné. Dobře jde na tento způsob připravit i krkovička, ale kotletky jsou mnohem jemnější a chutnější.

Suroviny na 4 porce:

4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g
5 žampiónů
1 cibule
1 lžíce sádla
50 g rajčatového protlaku
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžíce mouky
2 čerstvé papriky (z toho 1pálivá)
masový vývar
200 ml sladké smetany
sůl

Postup:

Kotlety otřeme mokrou utěrkou, na okrajích je nařízneme, naklepeme, osolíme a v rozpáleném oleji je zprudka opečeme po obou stranách.

Opečené maso vyjmeme, do tuku dáme najemno nakrájenou cibuli a zpěníme ji. Poté přidáme na plátky nakrájené očištěné žampióny a krátce je orestujeme. Směs zaprášíme moukou smíchanou s mletou paprikou a krátce ji osmahneme. Přilijeme vývar, přidáme rajčatový protlak, zamícháme, vložíme zpět opečené maso a na nudličky nakrájené očištěné papriky. Pod poklicí dusíme doměkka.

Na závěr přilijeme smetanu, zamícháme, podle chuti osolíme a velmi krátce povaříme.

Doporučená příloha: bagety nebo noky, těstoviny, jemné knedlíky či vařené brambory

Celková doba přípravy je přibližně 45 minut.