Vepřová panenka s fazolkami
Fazolové lusky jsou zelenina, na rozdíl od jejich suchých semen, které patří mezi luštěniny. Konzumací fazolových lusků naše tělo téměř neobohatíme o tuk, ale naopak mu poskytneme živiny, které velmi potřebujeme.
Obsahují totiž jak vitamíny, především vitaminy skupiny B, ale také vit. K a E a řadu minerálních látek, především, draslík, hořčík, selen, fosfor, měď, zinek a sodík. V neposlední řadě se ještě zmíním o vláknině a bílkovinách, které fazolové lusky také obsahují. Myslím, že je velmi vhodné fazolky zařadit do našich jídelníčků. Jejich sezóna začíná…
Suroviny na 2 porce:
4 vyšší špalíčky z vepřové panenky po cca 70 g
2 snítky čerstvé rozmarýny
1 velká cibule
1 lžíce naloženého zeleného pepře
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sádla na opékání
250 g čerstvých nebo mražených fazolek
50 g slaniny
mletý pepř
sůl
Postup přípravy masa:
Špalíčky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a proložíme rozmarýnkou. V chladu necháme půl hodiny odpočinout. V pánvi rozpálíme sádlo, prudce v něm orestujeme cibuli, nakrájenou na plátky.
Po krátkém orestování cibule přidáme naložený pepř, marinované maso včetně rozmarýnu a opékáme z každé strany cca 4 minuty. Během opékání masa cibuli mícháme, aby se nepřipálila. Má mít jen světle hnědou barvu.
Měkké maso rozdělíme na talíře, obložíme restovanou cibulí a fazolkami.
Postup přípravy fazolek:
Čerstvé fazolky očistíme, propereme a nakrájíme na cca 5 cm dlouhé kousky. Ve slané vodě je krátce, asi 3 minuty, blanšírujeme. Poté je zchladíme studenou vodou a na sítu necháme okapat.
V nádobě rozškvaříme najemno nakrájenu slaninu, přidáme fazolky a rychle prohřejeme. Použijeme-li fazolky mražené, stačí, když je jen propláchneme teplou vodou, ostatní postup je stejný
Doporučená příloha: šťouchané brambory a čerstvá zelenina.
Celková doba přípravy je 1 hodina, bez doby potřebné k odležení masa.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka