Velikonoční ořechová roláda se zakysanou smetanou
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
6 vajec
6 lžic moučkového cukru
9 lžic mletých vlašských ořechů
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
Suroviny na náplň:
500 ml husté kysané smetany
3 lžíce cukru
1 lžíce rumu
Suroviny na ozdobu:
250 ml šlehačky
drobná velikonoční vajíčka čokoládová nebo dražé
Postup:
Žloutky a cukr našleháme, přidáme ořechy, kypřicí prášek, vanilkový cukr, kakao a promícháme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto namažeme na plech, vyložený pečicím papírem. Pečeme cca 20 minut při 175 °C. Ještě horké srolujeme i s papírem.
Když roláda úplně vystydne, rozbalíme ji, papír sloupneme, na těsto namažeme smetanovou náplň a opět stočíme do rolády. V chladničce necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout. Potom roládu potřeme dotuha ušlehanou šlehačkou a ozdobíme drobnými dražé nebo čokoládovými vajíčky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.