Tvarohový nákyp s třešněmi
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 porce:
- 300 g vyzrálých třešní
- 3 vejce
- 400 g měkkého tvarohu
- 4 polévkové lžíce pískového cukru
- 3 housky nebo rohlíky
- 100 ml mléka – 1 malá sklenička
- špetka soli
Postup:
Nejprve nakrájíme rohlíky na drobné kostičky a přelijeme je mlékem. Osolíme, promícháme a necháme chvilku stát, aby se mléko vsáklo. Třešně omyjeme a na sítu je necháme dobře okapat. Nyní zapneme troubu na 200 °C a necháme ji předehřát.
Tvaroh utřeme se žloutky a cukrem. Přidáme nasáklé rohlíky, okapané třešně a tuhý sníh ze tří bílků. Vše dobře, ale zlehka promícháme a touto směsí naplníme máslem vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč nebo zapékací mísu. Vložíme do trouby a pečeme přesně 40 minut. Upečený nákyp nakrájíme, rozdělíme na porce a pocukrujeme.
Nákyp můžeme podávat jako moučník nebo jako hlavní chod. Je málo kalorický, přitom výživný, jednoduchý a rychlý. Chutná teplý i studený.
Celková doba přípravy je přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.