Sváteční slepičí polévka
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 8 porcí:
- 1 slepice (nejlépe i s drůbky) o hmotnosti cca 1 – 1,5 kg
- 300 g hovězího žebra
- 250 g kořenové zeleniny
- 1 čerstvá zelená paprika
- 2 rajčata
- 70 g rajčatového protlaku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1až 2 žampiony
- 1 cibule
- 5 kuliček celého černého pepře
- vlasové nudle
- petrželka
- sůl
Postup:
Očištěnou a rozpůlenou slepici dáme do hrnce a přidáme hovězí maso. Slepičí drůbky, osolíme, zalijeme vodou a pod poklicí vaříme pomalým varem cca 90 až 120 minut. Potom přidáme očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, očištěné houby (vše nakrájené na úzké proužky), nakrájenou papriku, rajčata a cibuli, česnek, rajčatový protlak, mletou papriku a pepř. Polévku dále vaříme, až je maso měkké; to trvá ještě cca 30 minut.
Měkké maso vyjmeme. Polévku přecedíme do jiné nádoby a zavaříme do ní vlasové nudle. Přidáme nakrájené maso ze slepice, drůbky a část scezené zeleniny. Posypeme jemně nakrájenou petrželkou.
Poznámka: Vařené hovězí maso můžeme použít při přípravě hašé, omáček či jako lehkou večeři s křenem nebo hořčicí.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.