Štika s křenovou omáčkou
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 1 štika o hmotnosti cca 1 kg
- 100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- citrónová šťáva
- sůl
Na omáčku:
- 70 g strouhaného křenu
- 350 ml kysané smetany
- citrónová šťáva
- špetka cukru
- sůl
Postup:
Vykuchanou a očištěnou rybu nakrájíme na porce, vložíme ji do vařící osolené a citrónovou šťávou okyselené vody a spolu s nakrájenou zeleninou vaříme zhruba 15 minut. Uvařenou štiku vyjmeme a jednotlivé porce přelijeme křenovou omáčkou.
Příprava omáčky: Smetanu ochutíme citrónovou šťávou, cukrem, osolíme a vmícháme nastrouhaný křen.
Příloha: brambory, čerstvý chléb
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.