Staromaďarský tokáň
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny 6-8 porcí:
- 250 g zadního hovězího masa
- 250 g vepřového plecka
- 250 g telecího masa z krku
- 2-3 cibule
- mletá paprika
- mletý pepř
- 70 g uzené slaniny
- 2 lžíce sádla
- 4 rajčata
- 3 papriky
- vývar
- sůl
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 300 ml smetany
Postup:
V kastrole necháme „vylít“ slaninu, nakrájenou na drobné kostičky. Přidáme sádlo a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. V tomto základu orestujeme na kostky nakrájené hovězí maso. Na mírném ohni dusíme asi 30 minut. Pak přidáme nakrájené vepřové maso a dále dusíme 20 minut. Naposledy přidáme nakrájené telecí maso. Osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou. Promícháme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme.
Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky nakrájené očištěné papriky a sloupnutá rajčata, nakrájená na kolečka a povaříme 7 minut.
Na závěr zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Krátce povaříme a podáváme.
Podle odborníků je takto připravený tokáň jeden z nejlepších národních pokrmů.
Doporučená příloha: vařená nebo dušená tarhoňa, vařené brambory, dušená rýže…
Celková doba přípravy je cca 120-150 minut.
Doporučená příloha: brambory, bramborový salát.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka