Srnčí na víně
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 6 porcí:
- 1kg srnčího masa z kýty, plece nebo hřbetu
- 100 g slaniny
- 2 cibule
- 250 g kořenové zeleniny
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 snítky čerstvého nebo1 lžička sušeného tymiánu
- 2 dl kvalitního červeného vína
- ocet
- 3 lžíce rybízové zavařeniny
- vývar
- 2 lžíce tmavé instantní jíšky
- 1 citrón
- sůl
Postup:
Odležené srnčí maso zbavíme blan, vypereme, protáhneme hustě slaninou a osolíme. Na sádle usmažíme a kořenovou zeleninu, předem očištěnou a nakrájenou na plátky nebo nudličky. Pak přidáme cukr a za neustálého míchání necháme zhnědnout. Zakapeme octem, zalijeme vývarem, přidáme citrónovou kůru i šťávu, rajský protlaku a všechno koření. Připravenou zvěřinu vložíme do zeleninového základu a v troubě dusíme do měkka. Hotové maso vyjmeme a šťávu zahustíme tmavou jíškou. Přidáme trochu rybízové zavařeniny, dobře provaříme a procedíme, zeleninu propasírujeme. Do hotové omáčky dáme sklenku červeného vína a necháme chvíli povařit.
Doporučená příloha: houskový nebo kynutý knedlík.
Celková doba přípravy je přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka