Špenátový salát

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

  • 300 g čerstvého špenátu
  • 1 – 2 čerstvé hrušky
  • 1 jarní cibulka s natí
  • čerstvé bylinky (bazalka nebo tymián)
  • 1 citrón
  • hrst ořechových jader (vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle, piniové ořechy, kešu…)
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Špenát zbavíme všech uvadlých lístků, propereme ho a necháme na sítu dobře okapat. Omyté hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme je na nudličky nebo kostičky. Očištěnou cibulku a bylinky najemno nasekáme. Vše dáme do skleněné nebo porcelánové mísy, osolíme, zakapeme olejem a citrónovou šťávou a opatrně, abychom nepotrhali listy špenátu, promícháme. Povrch salátu posypeme opraženými ořechy.

Salát připravujeme těsně před podáváním.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.