Smetanové žampióny
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
12 středně velkých čerstvých žampiónů
½ l masového vývaru (možno připravit z kostky)
100 g šunky (libové vařené uzené maso)
1 jarní cibulka
1 vejce
1 lžíce másla
oblíbené bylinky (petrželka, pažitka, bazalka, tymián, …)
mletý pepř
sůl
300 ml kysané smetany
100 g tvrdého sýra
1stroužek česneku
Postup:
Z očištěných žampiónů odkrojíme třeň. Kloboučky sloupneme, nožem nebo lžičkou trochu vydlabeme a 2 minuty je povaříme ve vývaru.
Cibulku i s natí, třeň a vydlabanou část hub najemno nakrájíme. V rendlíku rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku. Přidáme nakrájené části hub a 5 minut podusíme. Pak odstavíme z tepelného zdroje. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou šunku nebo maso, syrové vejce, nakrájené bylinky a promícháme. Touto směsí naplníme okapané kloboučky žampiónů.
Na dno vymaštěné zapékací misky nebo pekáče naskládáme naplněné žampióny a přelijeme je smetanou, rozmíchanou s nastrouhaným tvrdým sýrem a utřeným česnekem. Ve vyhřáté troubě zapékáme při 170°C cca 20 minut.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, pečivo, čerstvá zelenina.
Celková doba přípravy: cca 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka