Smažené uzly
Již z doby před Rakousko – Uherskem je známá recept na boží milosti, jejichž obměnou je i níže uvedená receptura na uzly. Spolu s koblihami jsou uzly typickým masopustním pečivem.
Suroviny:
350 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
5 žloutků
1 vejce
1 lžíce kysané smetany
1 lžíce rumu
na špičku nože soli
vanilkový a moučkový cukr na posypání
500 ml oleje na smažení
Postup:
V misce promícháme žloutky, celé vejce, rum, smetanu a sůl. Přidáme mouku a vypracujeme těsto, které dobře prohněteme.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vytvoříme bochánek, který potřeme olejem a pod utěrkou necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout.
Po této době bochánky na pomoučeném vále vyválíme na stéblo silně, propícháme vidličkou a ostrým nožem nebo rádýlkem nakrájíme na pruhy cca 3x10 cm, ze kterých utvoříme malé uzly.
Uzly smažíme v rozpáleném oleji. Jakmile získají zlatavou barvu, snížíme teplotu a obrátíme je.
Hotové uzly vyjmeme děrovanou lžící, necháme okapat a poté rozložíme na kuchyňský papír.
Pocukrujeme je směsí vanilkového a moučkového cukru. Podáváme teplé, ale i studené chutnají báječně.
Celková doba přípravy je maximálně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.