Slané oříškové hoblinky. Dost bylo sladkého, zkuste něco k pivu a vínu
Vítanou změnou mohou být slané hoblinky. Nejenom, že mají zajímavou dobrou chuť, ale vypadají velmi hezky, jejich vzhled přímo láká k ochutnání.
- 200 g hladké mouky
- 100 g mletých lískových oříšků
- 50 g másla
- 50 g rostlinného tuku
- 5 g sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 dl mléka nebo vody
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Droždí nenecháme kynout, mléko nebo voda nemusí být teplá, jak je to zvykem u kynutých těst. Necháme chvíli odležet. Pak těsto vyválíme na plát o tloušťce cca 2 - 3 mm a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na různě dlouhé pruhy široké 1 – 1,5 cm. Natočíme je na plechové trubičky a poměrně zprudka upečeme. Hotové necháme chvilku prochladnout, lépe se budou z trubiček sundávat a nebudou se lámat, jako když jsou horké, přímo vytažené z trouby. Kdo by si chtěl práci ještě více zjednodušit, může místo hoblinek nakrájet nebo formičkou vykrájet těsto a vytvořit slané oříškové krekry.
Velice výborná varianta, která také stojí za vyzkoušení - místo lískových oříšků přidáme do těsta mleté vlašské ořechy.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.