Skopové ragú
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 porce:
500 g skopového masa z plece nebo krku
1 cibule
2 lžíce sádla
1 stroužek česneku
1-2 lžíce rajčatového pyré nebo protlaku
0,5 l kvalitního bílého vína
1 bobkový list
2 snítky čerstvého tymiánu
mletý pepř
sůl
50 g zelených oliv bez pecek
2 lžíce hladké mouky
Postup:
Nejprve dokonale očistíme maso, odblaníme a zbavíme přebytečného tuku.
Nakrájené maso a cibuli osmažíme na sádle.
Přidáme utřený česnek a zalijeme vínem tak, aby bylo maso zcela potopeno. Na použitém víně velmi záleží, použijme tedy kvalitní suché víno. Přivedeme prudce k varu, přidáme rajčatové pyré nebo protlak, sůl, koření a pod pokličkou pomalu dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vínem a mícháme.
Na závěr přidáme na kolečka nakrájené olivy.
Skopové ragú podáváme na zahřátých talířích, které jsme předem vytřeli česnekem.
Vhodnou přílohou je pečivo.
Celková doba přípravy vám zabere cca 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.