Skopové maso na česneku
Dříve bylo skopové maso poměrně rozšířené, ale dnes je jeho spotřeba mnohem nižší. Mělo by se více kořenit než jiné maso, to zejména pro jeho specifickou chuť.
Jestliže se skopové maso podává nedostatečně horké, působí nepříjemně lůj, který taje při vyšší teplotě. Při teplotě ústní dutiny je už tuhý a působí lepivě.
Nejlepší je syrové maso dokonale zbavit tuku ještě před tepelnou úpravou.
Suroviny na 6 porcí:
1000 g skopového masa (krk, hřbet, kýta)
100 g uzené slaniny
1 velká cibule
5 stroužků česneku
vývar na podlití
olej nebo sádlo na opékání
trochu hladké mouky na zahuštění
1 polévková lžíce majoránky
mletý pepř
sůl
Postup:
Vykostěné maso, zbavené veškerého tuku, protkneme slaninou, osolíme, opepříme a převážeme provázkem, aby drželo tvar.
V nádobě rozpálíme tuk a maso ze všech stran opečeme. Přidáme zbytek slaniny a cibuli, vše nakrájené na drobné kostičky a maso potřeme utřeným nebo prolisovaným česnekem. Podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme téměř do měkka. Bez poklice dopékáme ve středně vyhřáté troubě.
Z měkkého masa odstraníme provázek a nakrájíme ho. Ze šťávy odstraníme přebytečný tuk, zaprášíme moukou, podlijeme vývarem, přidáme majoránku a krátce povaříme.
Doporučená příloha: vařené brambory, bramborové knedlíky, čerstvá nebo dušená zelenina.
Celková doba přípravy je cca 1,5-2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.