Rybízová dřeň a kečup z černého rybízu
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
dřeň z 1 kg černého rybízu
1 kg krystalového cukru
Postup:
Černý rybíz rozmixujeme nebo umeleme. Rybízovou dřeň utřeme dřevěnou vařečkou s cukrem, až se cukr rozpustí. Směs nalijeme do skleniček, uzavřeme a necháme asi týden stát, dokud dřeň nezrosolovatí. Užíváme ji hlavně v zimě a předjaří, kdy máme nedostatek vitaminů.
Kečup z černého rybízu
Suroviny:
1kg černého rybízu
500 gramů cukru
1/8 l vinného octa
½ lžíce skořice
1 lžička mletého hřebíčku
½ lžicky pepře
½ lžičky soli
½ lžičky strouhané citronové kůry
Postup:
Očištěné bobule vaříme za stálého míchání asi 20 minut s ostatními přísadami v ohnivzdorné nádobě, až vznikne hustá kaše. Horkou směs nalijeme do skleniček a uzavřeme. Podáváme k masitým pokrmům, hodí se i ke grilovanému masu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.