Polévka z vodnice

Bulvy vodnice se konzumují jako zelenina. Pěstování vodnice má v Evropě dlouhou tradici, bohužel, na dlouhou dobu vešla v zapomnění. Ale poslední dobou její obliba opět stoupá. Je to tím, že je velmi lahodná, její chuť připomíná kedluben a nepálivou ředkvičku.

Už podle názvu usuzujeme, že vodnice obsahuje velké množství vody. Zbytek tvoří vláknina, sacharidy a různé vitamíny či minerály. Její složení napovídá, že je velmi zdravá a lehká. Hodí se při různých dietách, zejména redukčních.

Suroviny 6 porcí:

1 vodnice o hmotnosti cca 350 g
1 cibule
1 lžíce másla
2–3 brambory
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
200 ml smetany
1 lžíce hladké mouky
ocet, petrželka, sůl

Postup:

Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupanou a na hrubší nudličky nastrouhanou vodnici. Chvilku podusíme. Pak zalijeme vodou, přidáme na kostky nakrájené brambory, koření, osolíme a pod poličkou vaříme do měkka. Potom odstraníme koření a polévku zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku, podle chuti můžeme okyselit octem. Krátce povaříme. Před podáváním polévku posypeme najemno nakrájenou petrželkou.

Celková doba přípravy polévky z vodnice vám zabere přibližně 30 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.