Plněné papriky pečené
Je doba paprik, které se dají v současné době koupit za přijatelnou cenu. Využijme toho a připravme si papriky jinak než v leču nebo plněné v rajské omáčce. Pro ještě lepší a pikantnější chuť vybereme papriky, které trochu pálí, nebo přidáme k plněným paprikám feferonku.
Suroviny:
6 čerstvých paprik
1 cibule
2 lžíce sádla nebo oleje
1 středně velká cibule
1 polévková lžíce sádla
100 g nastrouhaného tvrdého sýra
petrželka
na náplň:
500 g mletého masa ( ½ hovězí, ½ vepřové)
100 g vařené rýže nebo pohanky
1 lžíce plnotučné hořčice
1 vejce
špetka cukru
mletý pepř
sůl
Postup:
Vydlabané, omyté a osušené papriky naplníme masovou směsí, připravenou důkladným promícháním mletého masa, vařené rýže nebo pohanky, vejce, hořčice, pepře, cukru a soli. V kastrole rozpálíme tuk a zpěníme na něm na plátky nakrájenou cibuli. Do tohoto základu vložíme naplněné papriky, mírně podlijeme vodou a podusíme zhruba 20 minut. Potom nádobu s paprikami vložíme do středně vyhřáté trouby a bez pokličky zapékáme asi 20 minut. Před dokončením posypeme pokrm nastrouhaným sýrem a ještě chvíli zapečeme. Upečené papriky zdobíme petrželkou. Příloha: vařené nebo pečené brambory, chléb, saláty z čerstvé zeleniny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.