Plněná roláda z krůtího masa
Naprostá klasika české kuchyně. Krůtí maso můžeme nahradit kuřecím, či králičím masem. Při rolování však musíme dávat větší pozor, aby náplň nevytekla, protože plátky masa jsou z kuřete či králíka menší. Pomoci si však můžeme potravinářskou fólií.
Suroviny čtyři až šest porcí:
600 g krůtích prsíček
2 lžíce oleje
50 g másla
trochu vývaru na podlití
2 míchaná vajíčka
1 párek
4 plátky sýra
petrželová nať
mletý pepř
sůl
Postup:
Omyté a osušené maso podélně rozřízneme, ale nedokrojíme. Tím vznikne po rozevření plát masa o větší ploše.
Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme míchanými vejci, která posypeme jemně nakrájenou petrželovou natí.
Párek obalíme plátky sýra a položíme na vejce. Plát masa zarolujeme a pevně ovážeme tenkým provázkem.
Roládu zprudka ze všech stran opečeme v rozpáleném oleji. Potom maso osolíme, potřeme horkým máslem a pod poklicí pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 30–40 minut. Během pečení několikrát obrátíme a potíráme vypečenou šťávou a zbylým máslem.
Upečenou roládu vyjmeme, odstraníme provázek a nakrájíme na porce. Vzniklý výpek podlijeme trochou vývaru a můžeme ještě zjemnit kouskem másla. Porce rolády podáváme polité vypečenou šťávou.
Obměna:
Posledních 15 minut před dokončením můžeme k roládě přidat čerstvou nebo mraženou libovolnou zeleninu, nakrájenou na plátky nebo na nudličky. Ostatní postup zůstává stejný. V tomto případě bychom připravili plněnou roládu z krůtího masa se zeleninou.
Doporučená příloha: bramborová kaše, dušená rýže, kompoty, saláty ze syrové zeleniny.
Příprava tohoto pokrmu trvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.