Pečené plněné papriky

Papriky jsou oblíbený pokrm převážně v letních měsících, kdy je jich dostatek. Tato zelenina je přínosná pro naše zdraví, především pro velký obsah vitaminu C. I když je tohoto vitamínu nejvíce v paprikách syrových, tímto pokrmem si můžete vhodně zpestřit jídelníček.

Suroviny na 6 porcí:

6 čerstvých paprik
1 cibule
2 lžíce sádla nebo oleje
1 středně velká cibule
1 polévková lžíce sádla
500 g mletého masa (250 g hovězí a 250 g vepřové maso)
100 g vařené rýže nebo pohanky
1 vejce
špetka cukru
mletý pepř
sůl
100 g nastrouhaného tvrdého sýra
petrželka

Postup:

Vydlabané, omyté a osušené papriky naplníme masovou směsí, připravenou důkladným promícháním mletého masa, vařené rýže nebo pohanky, vejce, pepře, cukru a soli.

V kastrole rozpálíme tuk a zpěníme na něm na plátky nakrájenou cibuli. Do tohoto základu vložíme naplněné papriky, mírně podlijeme vodou a podusíme zhruba 20 minut. Potom nádobu s paprikami vložíme do středně vyhřáté trouby a bez pokličky zapékáme asi 20 minut.

Před dokončením posypeme pokrm nastrouhaným sýrem a ještě chvíli zapečeme. Upečené papriky zdobíme petrželkou.

Doporučená příloha: vařené nebo pečené brambory, chléb, saláty z čerstvé zeleniny.

Celková doba přípravy je 1 hodina.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.